Herghelia Mangalia

Herghelia Mangalia este un loc cu traditie, fiind infiintata in anul 1928 si avand ca obiectiv principal pastrarea, cat mai fidela, a caracteristicilor morfo-fiziologice ale calului “Arab”. La momentul infiintarii sale, la Mangalia erau crescuti cai arabi adusi de la Jegalia, Cislau si Radauti. Intre anii 1936 si 1941, Herghelia a importat din Polonia noi “linii” de armasari pur-sange: El-Sbaa si Nedjari.

 

Favorizata si de conditiile speciale de clima, Herghelia si-a stabilit ca obiective:

-          Cresterea si ameliorarea materialului genetic pentru rasa pur-sange arab, care a permis formarea unui cal arab de Mangalia, cu calitati deosebite;

-          Promovarea cailor de rasa prin intermediul sportului ecvestru;

-          Ameliorarea cabalinelor prin armasarii de monta publica.

Herghelia Mangalia este astazi una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, fiind populata numai cu cai de rasa: pur-sange arab, armasari pepinieri, iepe mama, tineret in crestere, armasari de monta publica, sport si agreement care, bine ingrijiti, pot atinge si 30 de ani de viata. “Recordman-ul” de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai I al Romaniei, care a murit la venerabila varsta de 34 de ani, in 1946.

Herghelia Mangalia este situata la 3 km nord de oras si la numai 500 metri de malul vestic al marii Negre, iar suprafata sa depaseste 580 ha, din care mai mult de 400 ha sunt cultivate cu plante furajere, pentru a acoperi necesarul de hrana al cabalinelor gazduite aici. Complexul dispune de unicul hipodrom din tara conceput special pentru cursele de trap si galop, ce se intinde pe o suprafata de 19 ha, baza hipica pentru antrenament si concursuri de obstacole, baza de agrement, sediu administrativ si 8 grajduri.

In afara profilului zootehnic, Herghelia Mangalia constituie si un excelent centru de agrement si atractie turistica pentru oferirea urmatoarelor servicii:

-          Cursuri de echitatie;

-          Dresaj si antrenament;

-          Spectacole si concursuri sportive ecvestre;

-          Activitati de agrement si turism ecvestru; 

-          Armasari reproducatori pentru statiunile de monta publica;

-          Oferirea de consultanta de specialitate privind reproductia la cabaline, in scopul ameliorarii raselor din sectorul privat.

Un spectacol deosebit il ofera caii scosi periodic pe malul marii, pe plaja dintre Saturn si Venus, unde sunt antrenati mai multe ore, spre incantarea turistilor si localnici.  Mangalia este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre; nu a fost aşezată aici întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. Condiţiile de climă deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calităţi deosebite. 

În afara profilului zootehnic, Herghelia constituie şi un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement - călare sau cu trăsura - de-a lungul Mării Negre. 
Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei si câțiva ponei. Herghelia este un loc cu tradiție, fiind înființată încă din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuți cai arabi aduși de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți. Între 1936 și 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armasari pursânge: El-Sbaa și Nedjari. Suprafața Hergheliei Mangalia depășește 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din țară special conceput pentru cursele de galop, se intinde pe o suprafață de 19 hectare. Aici se desfășoara, pe timpul verii, în lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participă herghelii și crescători particulari din toata țara. 

Armăsarii pursânge arab sunt antrenați zilnic de cei 8 jockey ai hergheliei, ce răspunde, fiecare, de câte cinci exemplare. Antrenamentul de 8 ore pe zi pentru fiecare dintre jockey alternează reprize de trap, galop, galop întins și plimbări ușoare.

Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoși pe malul mării, periodic, unde sunt antrenați mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar.